Agripet

Adresse:
,

Tlf: 72 50 50 50 tastvalg 2

KAtt og ernæring

Katter har liten variasjon i størrelse, i forhold til hunder, men også katter trenger ulikt kosthold i faser av livet. Katter er dessuten mer å regne som rene kjøttetere, noe som gjør de mer kresne og sære i kosten ­-også fra naturens side.

Arion Premium kattemat er utviklet med tanke på dette, og alle de særhensyn man trenger å ta for å oppnå et så optimalt kosthold som mulig for katter som kanskje skal tilbringe storparten av livet innendørs ­-rasekattene.

Katter dobler vekten i løpet av de første tre ukene av livet. I denne fasen er det viktig at både mora og ungene blir tilført alle de næringsstoffer og den energi kattungene trenger for å utvikle seg harmonisk. Fra avvenning til katten blir omkring 4 måneder gammel bør katten få et kosthold beregnet på den viktige vekstfasen i livet, før den går over til et vedlikeholdsfôr for voksne katter. Når katten blir eldre og mindre aktiv, bør den få et kosthold som er tilpasset livet i alderdommen.


Katter som ikke jakter eller jakter lite har spesielle behov til ernæringen
Katter er rovdyr som i naturen lever av rått kjøtt, som i all hovedsak består av proteiner og fett. Proteinene inneholder normalt det katter trenger av taurin, en essensiell aminosyre katter ikke selv danner. Katter som ikke spiser nok rått kjøtt må derfor få tilstrekkelig tilskudd av taurin i kosten, ellers kan de miste synet. Også de essensielle aminosyrene arginin og metionin er viktige for katter.

Behovet for fett (energi) i kosten er størst mens katten vokser, men også voksne katter har et relativt stort energibehov. Fett er derfor viktig i kattemat. Først når katten blir gammel og mindre aktiv avtar energibehovet.

Kastrerte katter har spesielle behov
Kastrerte katter har betydelig økt risiko for oksalatstein og økt risiko for struvittstein (også kjent som magnesium­_ammonium­_fosfat­_urinstein), mest i samband med overvekt. Årsaken er at overvektige katter beveger seg mindre og derfor drikker mindre og urinerer mindre.

Hannkattens anatomi gjør det vanskelig for katten å kvitte seg med struvittsteiner. Noen raser ser dessuten ut til å være mer disponert enn andre, eksempelvis burmesere eller persere. Arion Premium kattemat tar hensyn til dette i sin formula, blant annet gjennom å regulere pH­_verdien i urinen og å kontrollere de ioner som bidrar til utvikling av slike steiner i kostholdet.

Hårballer er et fenomen som belaster fordøyelseskanalen hos katter
Katter er stort sett svært renslige. De slikker gjerne pelsen sin mange ganger daglig. Hver gang får de i seg pelshår, som samler seg som hårballer i magen. Noen katter jakter også små pelsdyr som tilskudd til kosten. Disse spises gjerne med både hud og hår, noe som øker kattens behov for å kvitte seg med hårballene. Kattemat bør derfor inneholde en formula som letter passasjen av hårballer gjennom tarmsystemet, eksempelvis F.O.S. og M.O.S.

Ernæring